Tuesday, February 14, 2012

Schi de tura in Ciucas



In weekendul care tocmai s-a incheiat am participat la o tura de neuitat in mereu fermecatorul Ciucas, in care am realizat inca o data ca iarna nu-i ca vara, ca zapada din povesti poate deveni atat de periculoasa si inselatoare. A fost o tura intensa, cea mai lunga la care am participat pana acum, in care am simtit ce inseamna sa iti depasesti limitele. Am avut ocazia sa testez rachete de zapada care mi s-au parut nemaipomenite, mai ales ca fata de schiurile de tura pot fi incaltate si peste bocanci normali de iarna (nu trebuie sa fie tehnici sau clapari). Dezavantajul ar fi la coborare, cand mult mai utile sunt schiurile. De asemenea, am aflat cateva notiuni de baza, foarte utile, privind riscul de avalansa si tehnici de salvare din avalansa (folosind PIEPS-uri, sonde si lopeti). Am petrecut o noapte in cabana Ciucas in care eram curioasa sa raman inca de cand se deschisese. Am mers sub clar de luna si m-am bucurat in momentele intense de dansul fulgilor de zapada in lumina frontalei. Si cel mai important, am revazut un bun prieten si am cunoscut un grup de oameni deosebiti.



Indiferent cat de greu ar fi fost, cate clipe de neliniste as fi experimentat, memoria a reusit sa pastreze doar lucrurile frumoase, cele mai putin placute fiind folosite pentru a invata din ele. Pana la un viitor jurnal, cateva amintiri in imagini, aici.

4 comments:

  1. Bravo mai! Sa-ti fie de bine! Eu inca nu m-am urcat pe schiuri din-astea de tura, tot sper sa ma nimereasca norocul intr-o zi. Cand il caut eu nu vrea sa se arate...
    Astept povestea desigur, peste poze am dat repede un ochi deja :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. In aceasta tura am avut partea mai mult de rachete de zapada, care mi-au placut mult de tot! Chiar ma bate gandul sa imi achizitionez o pereche pentru viitor. :) Dar inca imi doresc sa incerc mai mult pe schiuri de tura. Florin mi-a aratat un filmulet cu niste schiuri de tura mult mai scurte, dar care par ceva mai greu de montat pentru ca au si niste cureluse (http://www.youtube.com/watch?v=O1mnbITNvVs) - cam cum au avut si rachetele de zapada, pe care eu le incaltam mult mai greu.

      Delete
  2. Felicitari Gabi pentru tura superba pe care ai avut-o.
    Sc hiurile de tura sunt foarte tari mai ales ca poti sa le folosesti si la partie uneori, insa asa cum ai zis si tu zapada poate sa-ti creeze probleme si cu acestea.

    Cum e la cab.Ciucas peste noapte? Se aud lupii? Cat a fost tariful? Ma bate gandul sa innoptez si eu acolo de aceea intreb.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Am fost atat de franta de oboseala ca nici nu am simtit cand a trecut noaptea :D. Doar viscolul se auzea... Pt weekend tarifele sunt cam cu 10 lei parca mai mari decat in timpul saptamanii, adica pt o camera dubla 110 lei si pt una tripla 150 (mai au si apartamente si camere cred cu mai multe locuri in anexa.. dar nu stiu cat sunt preturile). La acestea se mai adauga o taxa hoteliera de 4.5 lei. Mancarea e super. Eu am luat omleta taraneasca, dimineata si am mai gustat clatitele cu dulceata si afinata casei :D. Omleta e 10 lei. Dar e foarte bogata in ingrediente. Am realizat ca in Ciucas sunt numai oameni deosebiti. Pana acum nu am avut nicio surpriza neplacuta de 2 ani de cand tot ajung in acest munte minunat. Poate suna putin pretios, dar chiar ma simt acasa in acesti munti :).

      Delete