Se zice ca daca de Boboteaza nu e ger (a plouat), va fi o iarna grea. Ninsorile care au cazut in ultima saptamana mi-au intarit convingerea ca exista o farama de adevar in vorbele batranilor.
Ianuarie a venit cu acele zapezi mult asteptate, care dau peisajului un farmec incredibil, de basm, dar care pot fi fatale. De aceea, cand pregatesti o iesire pe munte in conditii de iarna trebuie sa te informezi cat mai bine asupra traseului (starea zapezii, in special), a locului in care urmeaza sa innoptezi, asupra trenurilor sau a altor mijloace de transport, sa iti verifici echipamentul si sa iti pui in bagaj acele maruntisuri care uneori par inutile insa pot deveni indispensabile in anumite situatii (trusa medicala, folie de supravietuire, haine de schimb, bricegut, chibrituri/bricheta, cateva dulciuri pe post de energizante – glucoza e foarte eficienta, apa suficienta sau un primus pentru topit zapada, harta zonei chiar daca stii traseele pe care vei merge). E bine sa te cunosti, sa iti asculti instinctele si ceea ce incearca organismul sa iti comunice in conditii de epuizare si, de asemenea, sa iti cunosti partenerii de drum. Sunt lucruri care la inceput par obositoare, insa treptat iti intra in reflex. De exemplu, la inceputuri, ne lua o gramada pana sa ne decidem ce sa punem in bagaj. Incet, incet am reusit sa cam stim ce ne trebuie si ce e complet inutil. Dar inca mai invatam...
Am pornit la drum cu speranta ca varianta 3 va fi cu noroc, ca vom avea totusi ceva urme prin zapada, chit ca fusesera 2 zile de ninsoare abundenta si de viscol puternic, si ca nu vom fi nevoiti sa inotam efectiv prin zapada, pana sus la cabana. Vazusem si albumul lui Ioan care fusese cu o saptamana in urma. Se pare ca intr-adevar, aveam sa regasesc zapezile de alta data, in Piatra Mare.
Am avut un noroc imens: nu doar urme pe ambele trasee, dar si un soare care ne-a incalzit si la propriu si la figurat, facand temperaturile sa urce spre 0 grade in timpul zilei si sa ne sustina moralul, si aproape nici pic de vant. Cu tot cu urme, tot ne mai afundam in zapada, caci pe alocuri cararea era acoperita de zapada din cauza “avalanselor” cazute din copaci. Era de-a dreptul feerica pulberea aceea fina care sclipea in milioane de diamante in razele soarelui. Era “amuzant” cand te prindea sub...
Si de data aceasta am preferat trenul, masinii. Am luat Reggio de 06:27, care a ajuns in Timisu de Jos la ora 10:30, avand doar vreo 20’ intarziere. Din halta Timisu de Jos mai ai de mers, in directia Brasov, pe sosea, inca vreo 1,5 km (cam 20-25 min) pana in Dambu Morii.
Dar gata cu atatea griji! Ce-o fi, o fi! Sa ne bucuram de ce ne ofera natura!
Ne-am dezechipat de geci si manusile de fas, am pus rozetele pe betele de trekking si am purces in sus, prin padurea fara sfarsit, care in mod normal ar fi trebuit parcursa in cam 2h, asa cum s-a intamplat si de Rusalii acum 2 ani si in ianuarie anul trecut, cand insa zapada era foarte mica.
Cu cat ne apropiam de seara si de platou se simtea frigul taios. Am pus si supramanusile si am baut niste ceai care din pacate se cam racise, dar era mult mai acceptabil decat apa care era la limita de inghet. Pusesem sticlele de apa in sosete de lana ca sa le protejeze cat mai bine si efectul s-a resimtit.
Ne mai opream cand si cand sa ne tragem sufletul si sa admiram imensitatea alba. La un moment dat am zarit printre crengi, undeva in urma, Brasovul.
Zapada lua tot felul de forme. Cu putina imaginatie te aflai cand printre ingerasi, cand printre castele inghetate cu balcoane romantice, cand printre mici monstruleti. Padurea iti trezeste tot felul de temeri si de bucurii. Dar cand esti alaturi de persoane dragi, temerile sunt spulberate, iar bucuriile sunt intensificate.
Luna incepuse sa straluceasca rece si distanta, anuntand lasarea serii. Cum am iesit in platou frigul si-a spus cuvantul. Daca pana atunci urcasem in bluza de corp, acum a trebuit sa scot geaca din rucsac. Era si oboseala care accentua starea de frig.
Dupa ce ne-am scuturat de zapada am intrat la caldurica in cabana. Mie tot frig mi se parea. Soba era rece si ma gandeam cu putin teama ca va ramane in continuare asa...pana dimineata. Dar la cateva minute a aparut cabanierul cu un cos pliiin cu lemne si a facut focul. L-am intrebat daca va fi ok peste noapte si a zis ca va fi foarte cald - soba e mare, din teracota si odata ce se incinge emana caldura mult timp. Paturile noastre au fost chiar deasupra sobei. Confortabile. Exista cate 2 paturi dintr-un fel de lana pentru fiecare pat, nu sunt perne, insa eu am folosit vesta si polarul pe post de perna (oricum prefer fara). Singurul inconvenient este faptul ca dormitorul comunica cu sala de mese si cand unii vor sa doarma altii petrec. Dar sa trecem peste...
M-am trezit de cateva ori si iesind afara sa mai iau cate o gura de aer (mi se parea incredibil de inchis aerul – daca era dupa mine deschideam geamul dar mi-era ca imi luam vreo doua vorbe de “dulce” – pe care le auzisem si seara, spuse asa, la modul general, nu pentru cineva anume) m-am mirat sa constat ca nu era frig pe cat m-as fi asteptat. Nu cred sa fi fost mai putin de –13 grade. Brasovul se vedea superb luminat. La fel si cerul puzdit de stele. Ah, trebuie sa ajung la Observator, ca de cand ma tot laud! Ma uitam dupa Casiopeea dar am inghetat pana la urma si am intrat la loc in cabana. Abia asteptam sa se faca lumina sa o luam iar din loc.
Am reusit sa mai dorm putin spre dimineata. M-am trezit pe la 7. Desi era caldurica sub paturi m-am mobilizat si am iesit afara sa prind un pic din rasarit.
Le-am spus pe rand, “Buna dimineata”, Ciucasului si Penteleului, Brasovului care acum parea ca doarme, toate luminile fiind stinse si celor 2 dulai deghizati in oite. Era o atmosfera inghetata, dar minunata. Frigul si vanticelul care abia adia erau pe post de dus. Te trezeau instantaneu. Dar o cafeluta si un ceai tot erau binevenite. Asa ca am intrat si am comandat pentru toti 4 cate o cana fierbinte.
Mi-a placut mult cabanuta. E micuta si intima. Doar ca e riscant sa nimeresti cu pesoane cu care nu esti pe aceeasi lungime de unda sau care mai uita de unele bune maniere. Eram atat de ofticata ca imi faceam scenarii ce voi scrie pe carpati. Dar m-am calmat intre timp si mi-am dat seama ca nu ajuta la nimic sa fac scandal. Nu ar schimba cu nimic ceea ce acei 7 ani nu au reusit sa slefuiasca. Si daca unii care au mai mult de 30 de ani nu realizeaza ca totul are niste limite, apoi sa fie sanatosi! Dar sa pleci cu bere pe traseu, sa te trezesti cu bere si apoi sa continui in acelasi ritm si la intoarcere mi se pare total deplasat. Pacat ca pareau ca pot mai mult decat pareau la prima impresie – ca oameni, zic. Whatever!
Trenul de intoarcere era la ora 16:45. Asa ca nu ne-am grabit. Chiar daca plecam la ora 11 era timp suficient, chiar si pentru un mic rasfat culinar la Hanul Dambu Morii.
Cat de diferit era totul fata de acum un an de zile cand imi aminteam poteca atat de larga! Am recunoscut intersectia cu Drumul Tiganilor. Apoi, in scurt timp am ajuns la bancuta binecunoscuta de unde traseul se bifurca, continuand in dreapta, in stanga lasandu-se cel de legatura cu traseul BG, prin Prapastia Ursilor.
Vremea superba scosese afara o multime de oameni veseli, mari si mici, sa se bucure de zapada si de soare! Fiecare in felul sau.
Mai aveam vreo 2 ore jumatate pana la tren asa ca am trecut pe la Hanu Dambu Morii, asa cum ne promisesem.
Drumul spre tren a fost la fix dupa masa. Am mai salutat o data Piatra Mare cu vesnica promisiune de a reveni.
Pe cand eram in mijlocul zapezilor ma gandeam ca iata, am primit ceea ce mi-am dorit si ca ma declar multumita pe acest an. Acum parca m-am cam razgandit si as mai vrea... dar toate la timpul lor. Pe curand!
P.S. Albumul foto complet se afla aici.